Tijdens je zwangerschap kom je gemiddeld een 12-tal kilo bij. Waar komen die vandaan? En hoe zorg je met een evenwichtige voeding en aangepaste lichaamsbeweging om alles onder controle te houden?
Eerst en vooral: gewichtstoename tijdens de zwangerschap is iets fysiologisch, noodzakelijk en volkomen normaal. Met een zwangerschap ondergaat je lichaam immers ingrijpende veranderingen en je gewicht en morfologie zijn daar de meest zichtbare van. Een ideale gewichtstoename bij een gezonde BMI ligt rond de 12 kg over de 9 maanden zwangerschap.
Gewichtstoename tijdens de zwangerschap : een krachtig mechanisme
Elke vrouw is anders. Elke zwangerschap verloopt anders. Maar bij iedereen zie je dezelfde fysiologische evoluties:
– de placenta wordt een volwaardig orgaan dat de uitwisseling tussen moeder en kind regelt,
– het vruchtwater is een grote ‘vochtzak’ waarvan het volume varieert van 0,5 tot meer dan een liter,
– je baarmoeder zet uit en groeit mee met de baby,
– je borsten gaan zich ontwikkelen en bereiden zich voor op borstvoeding,
– je bloedvolume neemt toe (+40 tot 50%),
– je lichaam gaat extra vetreserves aanmaken
– je baby groeit en gaat ook elke maand meer wegen.
12 kg is een indicatie, een gemiddelde. Je totale gewichtstoename hangt af van je lichaamsbouw en BMI op het moment dat je zwanger wordt, van je baby zelf en van het aantal kindjes die je verwacht (tel gerust 3 à 4 kg bij voor tweelingen). Wie slank is, kan zonder grote risico’s wat meer bijkomen. Wie aanvankelijk al aan overgewicht lijdt, zal wat meer moeten opletten om complicaties voor moeder én kind te vermijden.
Tijdens je zwangerschap komen de kilo’s er geleidelijk aan bij: tel ongeveer 1 kg per maand in het begin, naar het einde toe komt het kindje meer en sneller bij en loopt dat makkelijk op tot 1,5 kg per maand.
Sporten tijdens je zwangerschap : ja maar met mate!
Sporten of bewegen tijdens je zwangerschap kan zeker. Het wordt zelfs aanbevolen. Het is immers een belangrijk onderdeel van een normale, gezonde levensstijl. Het heeft ook veel voordelen: je traint en onderhoudt je (buik-)spieren, je voorkomt lastige kwaaltjes als zware benen of constipatie en het bevordert je psychologisch welzijn én je herstel na de bevalling.
Het spreekt voor zich dat je best kiest voor aangepast sporten. Geef voorkeur aan “zachte” sporten zoals wandelen, zwemmen of lichte gymnastiek en vermijd sporten die een risico op stoten of vallen inhouden (fietsen, hardlopen, paardrijden, skiën, gevechtssporten, bergbeklimmen of diepzeeduiken bijvoorbeeld).
Een gezonde levensstijl met evenwichtige voeding en voldoende lichaamsbeweging is de beste manier om een rustige en harmonieuze zwangerschap te beleven.
Opvolging & app’s
Naast de reguliere doktersbezoeken kan je tegenwoordig je zwangerschap en gewicht mooi opvolgen aan de hand van een app of andere gepersonaliseerde tools. Of je gaat gewoon voor de lekker klassieke papieren formule…
Tijdens de zwangerschap neemt je gewicht geleidelijk aan toe. In het begin is dat ongeveer 1kg per maand, daarna, wanneer de baby sneller groeit, wordt dat 1,5kg per maand.
MEER WETEN
- Voeding en bewegen. Eet gezond. – Kind en Gezin
- Gezonde levensstijl tijdens de zwangerschap – UZ Leuven
- HGR – Hoge Gezondheidsraad: Voedingsaanbevelingen voor België (HGR advies 9285) (September 2016)
- Dutch page of “Prise et courbe de poids pendant la grossesse” : www.baby.be/nl